“La Bucuresti, birjar, la Bucuresti !” Partea Intai

Stiti senzatia aceea pe care o ai la inceput de clasa a 12-a, cand iti dai seama ca distractia va lua sfarsit? Ca mai sunt cateva luni pana la BAC si spre deosebire de fata din prima banca de la care iti copiai tema inainte de ora, a stat sa invete pe vreme ce tu, nu te-ai pregatit absolut deloc vara trecuta pentru examenul maturitatii? Sau cand rudele din familie ori prieteni apropiati te intreaba unde vei merge mai departe la facultate si ce ai de gand sa faci cu viata ta ?

Am avut ocazia sa traiesc aceasta senzatie destul de recent, cand, am pasit din nou pe holurile liceului, privind spre acele cataloage mari, negre, spre profesorii care tocmai isi incheiasera orele de curs la clasa a 12-a. Vreau sa precizez ca acest examen reprezinta cateva ore in care trebuie sa dovedesti, in primul rand fata de tine, ca nu ai trecut prin liceu doar de dragul “aniilor de liceu”, ca ai acumulat cateva cunostinte de baza despre lumea in care traim si ca te vei putea descurca orunde in tara, daca nu, in lume! Asa ca, invata ceea ce se preda la clasa, retine cateva informatii pe baza carora sa iti poti dezvolta un discurs coerent si cursiv, pe diverse teme, fara pauze de genul “aaaaa”, pauze ce au sa te faca de rusine .

Dupa ce s-a terminat toata distractia cu Bac-ul, a inceput, bineinteles, perioada admiterii in facultate. Fiecare voia intr-o anume facultate, deja se cam stia pe unde si cum vei putea face parte din acel colectiv academic. Partea buna? Unele facultati organizau concursul de admitere pe baza de dosar (media de la Bac). Partea mai putin buna? Facultatile in general, de top, sau mai bine spus, cele mai dorite de catre proaspetii absolventi de liceu, organizau admiterea pe baza de concurs (probe scrise/practice/sportive), asa cum este normal. Eu am ales una dintre aceste facultati, pentru care a fost necesar sa invat suplimentar, inca un manual intr-un anumit domeniu.

Toate bune, frumoase, admiterea a luat sfarsit, vine ziua cand mergi la facultate si astepti ora 18.00, cand, pe site-ul facultatii era anuntata afisarea rezultatelor admiterii. Totul merge ca si uns, iti vezi numele in dreptul calificativului “ADMIS”, iti suni familia, prietenii, le spui despre succesul tau si, simti cum incepe minunata si binemeritata Vacanta de Vara !

Stay tuned for part two !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s